Taru suoratoiston herruudesta
Olen kirjoittanut alkuvuodesta 2018 alkaen säännöllisen epäsäännöllisesti suoratoistopalveluista ja niiden keskinäisestä valtataistelusta. Kuvat päivityksistä alla. Kuvat päivityksistä aivan blogin lopussa.
Toisessa päivityksessäni (2.8.2018)esitin useamman spekulaation.
“1. Disney: Oma alusta ja fuusio 21st Century Foxin kanssa tulossa vuonna 2019. Hulu pidetään yhteistyöyrityksenä ja Disney jopa mahdollisesti myy omia osuuksiaan muille tasapainottaakseen yritystä.
2. AT&T ja WarnerMedia: Yhdistyminen on tapahtunut ja eri alustoja ja järjestelmiä aletaan integroimaan keskenään. Muutaman vuoden sisällä näemme enemmän, mutta internetalusta(t) on tässä selkeänä painopisteenä.
3. Comcast saattaa tehdä jonkin yllättävän turhan kalliin kaupan, koska liian monta epäonnistumista alla.
4. Viacom, CBS ja Paramount kuvio on sen verran sotkuisa, että on hankala tietää mitä siinä tapahtuu. Jos fuusio tapahtuu niin Paramount jää konserniin, jos ei niin se mahdollisesti myydään sille, joka ei saa Lionsgatea.
5. Amazon ja Netflix taistelevat kynsin ja hampain Lionsgatesta.
6. Verizon on tässä varsin hyvillä pelipaikoilla. Se voisi mahdollisesti pyrkiä ostamaan Lionsgaten ja/tai CBS:n, joiden pohjalle se rakentaisi oman imperiuminsa.”
Mitä näistä seurasi. Yllättävän vähän mitään ihmeellistä.
- Disney omistaa nykyisin 20th Century Studiosin ja on sopinut Comcastin kanssa, että ostaa Hulun loput osakkeet lähitulevaisuudessa. Hulu jää ainakin toistaiseksi olemaan amerikkalaisena brändinä, mutta sen sisältö ja 20th Century Studiosin portfolio tulee näkymään Euroopassa Disney+ Star-brändin alla.
- Fuusio on tapahtunut onnistuneesti ja se lanseeraa uuden suoratoistopalvelun HBO Max nimellä. Palvelun lanseerauksessa vain sen verran paljon mutkia matkassa joihin palaan myöhemmin.
- Comcast ei tehnyt kauppoja vaan perusti oman Peacock-palvelunsa, jolla on 22 miljoonaa tilausta Yhdysvalloissa. Disney+:lla on lähemmäs 100 miljoonaa ja Netflixillä melkein 200 miljoonaa.
- Ihmeiden aika ei ole ohi ja fuusio tapahtui! ViacomCBS on lanseerannut Paramount-brändin alle suoratoistopalvelun, joka näkyy myös Suomessa.
- Lionsgate on edelleen itsenäinen. Amazon, Apple ja Netflix eivät ole vieläkään tehneet isompaa tuotantoyhtiö kauppaa.
- Verizon ei ole tehnyt mitään ihmeellistä. Verizon oli kiinnostunut Lionsgatesta, mutta ei edennyt.
AT&T, WarnerMedia & HBO Max
HBO Nordic uudelleenlanseerataan HBO Maxina vuonna 2021, jonka seurauksena saatan tilata sen uudelleen. Tässä päästään ensimmäiseen isoon asiaan. HBO Max on kriisissä. Koronapandemia on sotkenut viihdeteollisuuden lähes täysin. HBO Maxin emoyhtiö WarnerMedia (AT&T:n tytäryhtiö) päätti yksipuolisesti, että kaikki vuoden 2021 teatterijulkaisut julkaistaan samaan aikaan teattereissa ja HBO Maxilla (vain Yhdysvalloissa). Tämä kuulostaa järkevältä AT&T kannalta. Vuoden julkaisuputkessa olleet elokuvat saataisiin liikkeelle koko markkinalle ja antaa kuluttajalle mahdollisuuden katsoa sen teatterissa tai kotona. Sillä samalla ohjataan kuluttajat HBO Maxin pariin.
Valitettavasti asiat eivät ole näin yksinkertaisia. Ensimmäiseksi elokuvateatterit älähtivät ja toiseksi elokuvantekijät. Elokuvat on ensisijaisesti kulttuurituotantoa ja alan supertähtivisionäärit, kuten Cristopher Nolan ja Denis Villeneuve, tekevät ensisijaisesti cinemaa isoille kankaille valtavilla budjeteilla. AT&T jätti kertomatta näille tahoille asiasta etukäteen vuotojen pelosta. Cristopher Nolan aloitti sanasodan AT&T:tä vastaan ja Denis Villeneuve on myös osoittanut närkästystä. Ironisen tilanteesta tekee sen, että juuri Nolanin Tenet aiheutti kyseisen päätöksen. 300 miljoonaa dollaria lipputuloja oli aikaansa nähden kunnioitettava tulos, mutta odotusten ollessa lähemmäs miljardia, se alisuoritti reilusti ja todennäköisesti teki tappiota markkinoinnin ja tulonjaon jälkeen.
Syyksi sanottiin pandemiaa, joka takuulla selittää osan tästä, mutta oli elokuva myös hyvin hämmentävä ja iloton, joka koitti olla liian nokkela twistinsä kanssa. Sortui siis samaan kuin Nolanin Dunkirk. Kiitosta ansaitsevat näyttelijät, Tallinna ja upea visuaalisuus. Villeneuvin Dune olisi pitänyt saada ensi-iltansa nyt jouluna, mutta sitä lykättiin vuoden päähän. Villeneuve on ollut kommentiensa kanssa huomattavasti maltillisempi, koska hän haluaa tehdä elokuvalla toisen osan ja ei halua suututtaa studiota liikaa.
Pahinta AT&T:n kannalta olisi, että tämän kaltaiset taiteilijat eivät suostuisi jatkossa tekemään elokuvia WarnerMedian kautta. Se voi johtaa myös siihen, että näyttelijät tekevät samaa. Voidaan todeta, että AT&T unohti kulttuuribisneksen tärkeimmän säännön. Se unohti, että se tekee töitä valtava egoisten taitelijoiden kanssa.
WarnerMedian omistama DC Comics kärsii myös Disneyn Marvelin aiheuttamasta syndroomasta ja traumasta. Disney on tehnyt Marvel-sarjakuviin perustuvista elokuvista maailman tuottoisimman elokuvasarjan ja nyt ne ovat tulossa myös suoratoistoon. Warnerin DC-elokuvat ja sarjat ovat olleet muutamaa poikkeusta huolimatta olleet pettymyksiä ja Disney sai vielä Wonder Womanien ohjaajan, Patty Jenkisin ohjaamaan uuden Star Wars-elokuvan. Patty Jenkins on Hollywoodin ehkä halutuin naisohjaaja ja yksi epäonnistuminen taas DC:n listaan. Tosin tänä jouluna julkaistava Wonder Woman 2 on saanut niin suuret ennakokehut, että se takuulla pehmentää Warnerin tuskaa.
HBO on kärsinyt Game of Thronesin jälkeisestä krapulasta jo pidemmän aikaan. Sarjan lopetus ei ollut monien fanien mieleinen ja palvelulla on ollut ongelmia tuottaa uutta hittiä tilalle. Suomessa näkyvä Handmaid’s Tale on pitkällä juoksulla Disneyn omistama (Hulu) ja Westworld ei ottanut koskaan tuulta isommin alleen. Game of Thronesin spinoff House of the Dragon saa ensi-iltansa arviolta 2022 ja siitä odotetaan uutta hittiä. HBO oli vielä aikoinaan sarjojen ykkösnimi, mutta se häviää asemaansa kovaa vauhtia.
Disney
Kun HBO Max on hankalassa sotkussa elokuvantekijöiden kanssa, niin Disney paistattelee parrasvaloissa. Disney julkaisi 52 nimikettä, jotka julkaistaan lähitulevaisuudessa elokuviin ja suoratoistoon. Näissä eniten yllättäviä on projektit, joissa on mukana isoja elokuvatähtiä ja he näyttäisivät tekevän mielellään sarjoja- ja “tv-elokuvia” suoratoistopalveluihin. Kun Warner taistelee egojen kanssa niin jostain syystä Disney onnistuu saamaan tähtiä sarjoihin tähdiksi tai sivuosiksi. En usko, että kyseessä on pelkkä raha vaan Ewan McGregorin, Paul Bettanyn, Elizabeth Olsenin, Tom Hiddlestonin ja Samuel L. Jacksonin saaminen sarjatuotantoihin kertoo jostain muusta. Onko kyseessä se, että päästään jatkamaan
Kruununjalokivi Marvelin suunnitelmat vuonna 2006 kuulostivat suuruudenhulluilta ja Avengers-projektia pidettiin 10 vuotta sitten pähkähulluna. 2019 se oli maailman suurin viihdemediabrändi, jonka kliimaksi tienasi 2,7 miljardia dollaria lipputuloina. Elokuvia tehtiin kuin massiivista tv-sarjaa spin-offeineen ja keskitetyllä tarinankerronnalla. Nyt siihen ollaan liittämässä mukaan sarjat, joissa on mukana vanhojen elokuvien tähdet. Ja luonnollisesti, näkyvissä pelkästään Disney+:lla.
Disneyn toinen suuri brändi Star Wars sen sijaan on ollut ongelmissa. Disney on julkaissut viiden vuoden aikana 5 Star Wars elokuvaa ja kassamenestyksestä huolimatta niitä on pidetty enemmän tai vähemmän epäonnistuneina. Jatko-osa trilogia kaatui huonoon suunnitteluun ja ohjaajien sooloiluun, kun taas Solossa oli isoja tuotantovaikeuksia. Rogue One sen sijaan oli erinomainen sotaelokuva ja ensimmäinen tähtien sota, joka tuntui sodalta. Harmi, että tarinankerronnallisista syistä, sitä ei voitu jatkaa useammalla elokuvalla. Onneksi elokuvalle on tulossa aiemmin mainittu Patty Jenkinsin ohjaama henkinen jatko-osa, Rogue Squadron.
Kun Marvel-franchise lanseerattiin elokuvien kautta, niin Star Warsin uudelleenlanseeraus tapahtuu sarjojen kautta. Sen edelläkävijänä on toiminut Mandalorian, josta on tullut suurmenestys. Sen taustavoimana on Jon Favreau, joka tunnetaan Marvelin Iron Manin alullepanijana. Mandalorian on taitavasti toteutettu ja viihdyttävä avaruusoopperawestern, joka yhdistää taitavasti Star Wars-elokuvia, westernejä ja fanipalveluksia. Mandalorinille on tulossa ainakin kaksi spinoff-sarjaa, joiden on tarkoitus tapahtua rinnakkain Mandalorianin kanssa.
Disney lanseerasi ehkä isoimman pomminsa samalla. Monet arvuuttelivat pitkään, että mitä Disney tekee 20th Century Studiosin laajalla portfoliolla, joka on täynnä veristä toimintaa ja kauhua. Etenkin Yhdysvalloissa Disney suojelee hyvin vahvasti lapsiystävällistä imagoaan ja kaikki aikuisempi sisältö on ollut pannassa. Nyt näyttää siltä, että kyseiset elokuvat ajetaan suoratoistoon Hulu-palvelun kautta ja muilla markkinoilla Disney+:n kautta. Tämä tulee tekemään Disney+:sta ylivoimaisesti arvokkaimman suoratoistopalvelun. Disney+:lla on lähemmäs 100 miljoonaa tilaajaa, kun taas Netflixillä on 190 miljoonaa. Merkittävin ero on se, että Disney+ on vasta osittain lanseerattu ja Netflix on ollut vuosia markkinajohtaja.
Disney omistaa myös valtaosan Hulusta, joka oli alunperin tuotantoyhtiöiden yhteinen projekti. 20th Century Studiosin kaupan myötä se tuli Disneyn enemmistöomistamaksi. Comcast on luvannut myydä lähitulevaisuudessa osakkeensa Disneylle, jolloin siitä tulee täysin Disneyn omistama. Siirtyykö myös Hulun tuottamat sarjat sinne on mielenkiintoinen kysymys. Esimerkiksi amerikkalainen Handmaid’s Tale on Hulun sarja ja tyyliltäänrankka dystopiasarja eikä ole ihan Disneyn tyylinen tuotanto. Suomessa sarjaa näyttää HBO Nordic, joka kuuluu kilpailevalle Warnerille.
Netflix
Netflixin asema on ennakkoasetelmiin nähden erittäin hyvä. Se on panostanut massiivisesti omaan tuotantoon ja on jopa päässyt voitolliseksi, joka tuntui utopistiselta vuosia sitten. Alunperin Netflixin liiketoimintamalli oli toimia “häntien” palveluna, jossa voisi helposti katsoa elokuvia ja sarjoja. Kyseessä oli muiden sisältö, jota lisensoitiin halvalla. Kun kilpailu alkoi kasvamaan, Netflixillä oli kaksi vaihtoehtoa joita molempia se alkoi toteuttamaan. Yhdysvalloissa uutuuksien saaminen valikoimaan mahdollisimman nopeasti ja toisena oman tuotannon tekeminen. Pitkällä aikavälillä jälkimmäisestä tuli asia, joka teki Netflixistä kukkulan kuninkaan.
Netflix on jopa nero siinä mitä se tekee. Se hallitsee elokuvan arvoketjusta sen verran isoa osuutta, että se voi kontrolloida sitä. Netflix kokeilee ja hylkää jatkuvasti eri projekteja realitystä vakavaan draamaan. Kuka olisi uskonut, että Witcheristä tai erityisesti Tiger Kingistä tulee hitti. Uusin hitti on Queens Gambit, joka on tehnyt shakkilaudasta joulun 2020 toivotuimman lahjan Playstation 5:n kanssa. Stranger Thingin uusin kausi on varmaan vuoden 2021 odotetuin sarjauutuus.
Se myös ostaa muiden kanavien hyllytettyjä sarjoja ja koittaa pelastaa niitä. Netflix ostaa ja tuottaa vieraskielistä materiaalia, joita se levittää ympäri maailmaa palvelunsa kautta. Olen katsonut ranskalaista elokuvaa, korealaisia sarjoja, saksalais-italialaista yhteistuotantoa ja harkinnut katsovani turkkilaisia ja puolalaisia sarjoja unohtamatta Narcosia, jossa puhutaan englantia ja espanjaa. Alkuvuonna jatkuu Cobra Kai, Karate Kidin seuraajasarja vanhoilla näyttelijöillään. En olisi ikinä uskonut, että vanhasta 80-luvun hittielokuvista saadaan keski-ikäisillä tähdillä toimiva nerokas nostalgiasarja.
Amazon ja muut
Muut mainitsemisen arvoiset palvelut ovat Amazonin Prime Video, Paramount+, Peacock ja AppleTV+. Paramount+ palvelu on tehty Suomessa liian hankalasti saavutettavaksi ja se pitäisi ostaa Ruudun tai TeliaTV:n kautta. Kirjasto tuntui olevan ihan ok, mutta valikoima tuntui vielä hyvinkin vähäiseltä. Tilanne voi luonnollisesti muuttua, jos omaa sisältöä aletaan johdonmukaisesti siirtämään omaan palveluun.
Peacock ja Apple ovat aloittaneet yhteistyön. Peacock on Yhdysvalloissa saavutettavissa AppleTV:n ja Playstationin kautta, mutta en usko sen tulevan näiden kautta kansainvälisille markkinoille. Molemmat toimijat ovat tulleet markkinoille tosi myöhään ja nämä tukevat toisiaan loistavasti. AppleTV+:lla on muutama mielenkiintoinen sarja, mutta sisältöä on armottoman vähän. Peacock eli NBCUniversal on yksi maailman suurimmista tuotantoyhtiöistä, mutta ei ole saanut omaa palveluaan käyttöön. Näiden kahden strateginen yhteistyö voi tulla erittäinkin kannattavaksi.
Usein unohdetaan se, että kansainväliset markkinat ovat tässä tosi monimutkaisia. Levitysoikeuksia on eri maissa ja mantereilla eri toimijoilla sikinsokin. Pelkästään Disneyllä meni vuosia, että sai ison osan portfoliostaan niin haltuun, että pystyi lanseeraamaan omat palvelunsa. Aluksi näytti siltä, että Star Warsit jäisivät vuoteen 2022 asti kilpailija Warnerin alle, mutta asia sovittiin kulisseissa ja todennäköisesti isoja summia rahaa vaihtoi omistjaa.
Tästä syystä Suomen Netflix on Yhdysvaltojen Netflixiin verrattuna heikko valikoimaltaan. Periferinen markkina, johon panostaminen tulee helpostii tuottoihin nähden kalliiksi. Sen sijaan alkuperäistuotannon jakamisessa levittämiskustannukseksi tulee helposti vain tekstityskulut käännöksineen eikä tarvitse maksaa lisenssejä.
Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä on Amazonin Prime Video. Sen asema jää usein Suomessa huomiotta, koska Amazon ei ainakaan toistaiseksi ole panostanut Suomeen. Palvelun kyllä saa edullisesti Suomeen, mutta panostus ja valikoima on vähäistä. Suurin osa “uutuuksista” on b- ja c- luokan roskaa ja erinäisiä kelvollisia trillereitä ja toimintaelokuvia eri tuotantoyhtiöiltä. Palvelun kruunu on sen oma tuotanto, joka edustaa laadullisesti koko suoratoiston kärkeä. The Expanse, The Man In the High Castle ja Boys ovat erikoisia sarjoja, joista on tullut palvelun kruununjalokiviä. Amazonin omistaja Jeff Bezoz pelasti Expansen lakkautukselta, koska rakasti sarjaa. Amazonin lähivuosien suurin projekti on miljardin dollarin Tolkienin kirjoihin perustuva massiivinen fantasiasarja ja siihen on palkattu maailman parhaita tekijöitä taustalle.
Prime Videolla oli 150 miljoonaa tilaajaa ennen koronapandemiaa, joten uskon luvun olevan nyt suurempi. Se tekee siitä arvioiden mukaan toisiksi suurimman palvelun. Se myös edelleen ostaa aktiivisesti muilta toimijoilta oikeuksia ja ei ole panostanut niin suuresti alkuperäistuotantoon kuin Netflix. Amazonin erikoisuus on se, että se esimerkiksi myy Netflixille serveripalvelut ja todennököisesti myös monelle muulle. Amazon tekee rahaa sillä, että kilpailijat tarjoavat suoratoistoa ja mielellään mahdollisimman paljon.
Mitä tästä seuraa?
Kuten edellämainituista voidaan todeta, alalla on yksi iso vallitseva trendi ja se on alkuperäistuotannot. Kun kaikki pyrkii siirtämään omat tuotantonsa omiin palveluihinsa, niin se aiheuttaa väkisinkin ongelmia. Pandemia luonnollisesti aiheuttaa omat ongelmansa.
Ensimmäiseksi se aiheuttaa sen ongelman, jonka takia nämä palvelut edes syntyivät. Kaapelitelevisio koettiin liian kalliiksi ja monimutkaiseksi järjestelmäksi. Haluttiin palvelu, joka yhdistää elokuvat ja sarjat saman katon alle ja Netflixistä tuli sen airut. Nyt ala keskittyy taas kovaa vauhtia. Itse maksan mielelläni palveluista, mutta kolmen pitäminen kerrallaan alkaa olla jo maksimi. Ei riitä aika kaiken katsomiseen.
Toinen haaste on teatterit. Kautta elokuvien historian, raha on tehty teatterituloilla ja levy/kasettimarkkina on toiminut kannattavana jälkimarkkinana. Nyt koronapandemian aikana teatterit ovat toimineet tosi pienellä kapasiteetilla tai olleet kiinni. Perinteinen ansaintamalli on kriisissä. Teatterit pitävät kiinni asemastaan ja ison kankaan tuoma kokemus on usein käytetyn rahan arvoista. Tuotantoyhtiöillä on luonnollisesti painetta saada elokuvat putkesta pihalle, mutta HBO Maxin esimerkki osoitti, että siinäkin on riskinsä. Tuotantoyhtiöillä on miljardeja ellei jopa kymmeniä miljardeja kiinni elokuvissa, joita he eivät voi julkaista. Netflix ja Amazon ovat ahnaasti metsästäneet näitä ja julkaisevat niitä omissa palveluissaan. Esimerkiksi Enola Holmesin piti mennä alunperin teatterilevitykseen, mutta se päätettiin myydä Netflixille. Elokuvan katsottuani, uskon sen olleen paras ratkaisu.
Pitkällä aikavälillä tämä saattaa johtaa siihen, että entistä suurempi osa elokuvista siirtyy suoratoistoon ja ainoastaan isoimmat hitit säästetään teatterikierrokselle. Netflix erityisesti on antanut mahdollisuuden taide-elokuville ja pienen budjetin erikoisuuksille mahdollisuuden nousta ja saada huomiota. Näille nykyinen teatterimalli saattaa olla liian raskas markkinointipanostuksineen ja tuotonjaon muodossa. Niin piktään kuin on ollut teattereita, niin ollaan kiistelty teatterin ja esityksen välisestä tulonjaosta.
Kolmanneksi uskon, että voittajat eivät jaa markkinaa keskenään heikkojen pudotessa pois. Nyt kolme isoa ovat Netflix, Amazon ja Disney. Nämä kaikki ovat vielä perusliiketoiminnaltaan täysin erilaisia. Uskon, että neljänneksi nousee HBO Max vaikka sillä on kriisi meneillään. AT&T:n resurssit ja Warnerin portfolio ovat niin valtavia, että sillä ei voi vain hävitä. Alisuoriutuminen ja fuusion tuomat kulttuurierot kuvaavat sen toimintaa paljon paremmin.
Etenkin Peacock (Comcast) ja Paramount+ (ViacomCBS) ovat erittäin pahasti takamatkalla ja AppleTV+ vaikuttaa täysin keskeneräiseltä projektilta ilman visiota. Lionsgate, jolla on yksi suurimmista elokuvaportfolioista (13 000 nimikettä) on edelleen itsenäinen ja sillä ei ole mitään isompia julkaistuja suunnitelmia suoratoiston varalta. Näiden varaan olisi hankala alkaa rakentaa useampaa samalla toimintalogiikalla toimivaa palvelua.
Spekuloin siis sitä, että olisiko mahdollista, että nämä valitsisivat oman tiensä ja menisivät eri tielle kuin ns. neljä suurta. Kuten aiemmin mainittu, Peacock (NBCUniversal) ja Apple aloittivat yhteistyön, jossa Peacock on saavutettavissa AppleTV:n kautta. AppleTV on muutenkin nerokas keksintö, jolla pidensin vanhentuneen älytelevisioni käyttöikää vuosilla. Ja koska se on Apple, sovellukset ovat aina päivitettyjä eikä niitä tarvitse muokata erikseen jokaiselle laitteelle. Se on uskomaton etu, jonka avulla voi lyödä isoiksi rahoiksi. “Saavutettavissa kaikilla iLaiteilla” mahdollistaa isot volyymit ja saavutettavuuden. Sen kun paketoisi yhteiseksi paketiksi Apple Musicin kanssa niin voidaan olla ison jutun äärellä.
Vuonna 2018 Lionsgatesin virallinen kanta oli, että fuusio ViacomCBS:n (Paramount) kanssa olisi järkevin. Lionsgaten portfolio on niin massiivinen, että sillä voisi ylläpitää useata suoratoistopalvelua ja se oli vuonna 2018 monen toimjan ostoslistalla. ViacomCBS on yksi yhdysvaltojen suurimmista mediyhtiöistä ja sen pääomistajana Redstonen perhe, perheyrityksensä National Amusementin kautta. Näiden kahden liitto toisi yhteen erittäin vahvan perinteisen TV:n ja elokuvateatterikokemuksen uskomattavan isolla portfoliolla. Tämä palvelu voisi mennä kilpailuun mukaan vain määrällä.
Vaikka suoratoisto on lyönyt itsensä läpi, en silti julistaisi tv:lle ja elokuvalle kuolemaa. Elämystalous otti kolauksen koronapandemista, mutta ei kuole siihen. Suoratoisto on itseasiassa menossa takaisin TV:n suuntaan, josta Netflix murtautui ulos. Netflix lanseerasi alkuperäissarjoissaan konseptin, jossa koko tuotantokausi julkaistaan kerralla. Konsepti on tehokas tilausten hankkija, mutta se samalla mahdollistaa sen, että kiinnostavan kauden loputtua tilaus lopetetaan siihen. Eli sisältöä pitää tuottaa jatkuvasti. Se tekee Netflixin mallista pitkällä aikavälillä vaikean, koska jokaiselle kuukaudelle pitäisi olla iso lanseeraus.
Amazon teki aiemmin näin, mutta muutti sitä uusimman The Expansen myötä. Se julkaisi 3 ensimmäistä jaksoa kerralla ja julkaisee loput jaksot kerran viikossa. Pakko myöntää, että jollain tavalla nautin siitä. Disney teki saman The Mandalorianin kanssa, jotta ihmiset pitäisivät palvelun pidempään. Vaikka se aluksi ärsytti, mutta nyt nautin siitä, että pitää odottaa finaalia. Jännitys ja katselemisen tuoma tyydytys ovat paljon suurempia, kuin pikamaratonina katsottu uutuus. Crownin 4. kauden jälkeen tuli fiilis, että pitääkö taas odottaa vuosi.
Samaa ilmiötä näkyy muuallakin. HBO ei koskaan luopunut siitä mallista vaan jopa julkaisi uusimmat Game of Thronesin jaksot Suomessa keskellä yötä, samaan aikaan Yhdysvaltojen kanssa. Jenkkien ensi-ilta olikin maailmanensi-ilta. Itseasiassa kok HBO Nordic lanseerattiin tästä syystä, jotta piratismi vähenisi ja saataisiin katsojat maksamaan edes jotain siitä. Jopa Nelonen luopui Vain Elämään uusien jaksojen ennakkokatseluista Ruutu+:n kautta, jotta hype kasvaisi. Tuloksena katsojaennätykset ja menestyinen kausi pitkään aikaan, tosin siitä saa kiittää myös harvinaisen onnistunutta artistikattausta.
Alla päivityksiäni Facebookissa, jossa käsittelen samoja asioita vuosina 2018 ja 2019.